Εμβληματικός ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου
Εμβληματικός ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου, γεμάτος μηνύματα για το παρόν και το μέλλον ενός υπέροχου έθνους. Μια σταγόνα Ιστορίας, 200 ετών, που μας θυμίζουν ότι 400 χρόνια σκλαβιάς δεν ήταν ικανά για να σβήσουν ένα περήφανο το σπόρο ενός λαού με βαθιές ρίζες .
Μια σπίθα, αρκούσε για να ανάψει η φλόγα της απελευθερωτικής Επανάστασης του Γένους. Ένα λάβαρο, μια πρόχειρη σημαία, ένας διψασμένος φιλελεύθερος λαός, με βαθιά πίστη στην θρησκεία και την γλώσσα του, με άσβεστη στην ψυχή του την υπερήφανη εθνική του ταυτότητα, ήταν αρκετό για το μεγάλο ξεκίνημα… Μια δράκα οραματικών και προικισμένων αγωνιστών ήταν ικανή για να μετατραπεί η Εξέγερση σε Επανάσταση και μετά σ’ ένα Ιερό Αγώνα όχι μόνο για έναν απροσκύνητο λαό αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και την Οικουμένη.
Η φετινή επέτειος, δεν είναι απλά μια ευκαιρία για να θυμηθούμε πως «αναγεννήθηκε η Ελλάς» … αλλά και κυρίως να γίνει το έναυσμα για να αποτιμήσουμε τις αρετές και τις δυνατότητες του ελληνισμού. Ενός λαού, που όταν δίνει με ομοψυχία και αποφασιστικότητα της μεγάλες του μάχες, ακόμα και εάν είναι άνισες , ξέρει να τις κερδίζει.
Εφέτος, δράττουμε την ευκαιρία για να αγγίξουμε τις ματωμένες σελίδες της Ιστορίας μας, όχι μόνο για να τιμήσουμε και να αισθανθούμε περηφάνια για τους προγόνους μας, αλλά κυρίως για μάθουμε κυρίως από τα λάθη, που πλήγωσαν και κόστισαν ώστε να τα αποφύγουμε στο μέλλον. Να κατανοήσουμε ότι πίσω από τις μεγάλες εθνικές αποτυχίες υπήρχε η διχόνοια και πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες και τα οράματα, η ενότητα. Ένα εθνικό δίδαγμα, επίκαιρο που οφείλουν να διαφυλάξουν και να υπηρετούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας » πιστό στις εθνικές αρχές του ιδρυτού του Αθανάσιου (Νάσου) Μπότση, συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες στους λαμπρούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια του νέου Ελληνικού Κράτους. Γυρίζουμε και μελετάμε τις σελίδες των εφημερίδων του προεπαναστατικού Τύπου (1821-1828) , του Τύπου του Αγώνα (1821-1828) αλλά και όλες εκείνες του μετέπειτα Τύπου του ελεύθερου ελληνικού Κράτους . Και προσπαθούμε να αντλήσουμε γνώση, μνήμη και διδάγματα.
Ξαναδιαβάζουμε τις κιτρινισμένες σελίδες με τα μοναδικά ιστορικά και δημοσιογραφικά αφιερώματα της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΝΑΤΙΝΗ» , «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»όπου κορυφαίοι επιστήμονες και τεχνίτες της πένας δημιούργησαν και πρόσφεραν στους αναγνώστες της και αποτελούν πλέον σπάνια τεκμήρια Ιστορίας. Κοιτάζουμε τα λευκώματα του Αγώνα -που ανά περιόδους προσέφερε η ιστορική μας εφημερίδα και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ιδρύματός μας – αλλά και ολόκληρος ο υπόλοιπος Τύπος και τα αποτιμούμε ως μια σημαντική συμβολή διατήρησης της εθνικής μας κληρονομιάς αλλά και ως μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Κυματίζουμε υπερήφανα την Ελληνική μας Σημαία και την ξεδιπλώνουμε νοητά πάνω: Από την Οδησσό όπου ιδρύεται η Φιλική Εταιρία. Την εξεγερμένη Μολδοβλαχία από όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχίζει την Επανάσταση. Την Καλαμάτα. Την Αγία Λαύρα. Την Καρύταινας. Από την Πύλη όπου απαγχονίστηκε ο Πατριάρχης Γρηγόριος. Την Αλαμάνα, την Γραβιά, το Βαλτσέτι, το Δραγάτσι, την Μονεμβασία, την Τριπολιτσά, τη Νάουσα, τη Χίο, τα Δερβενάκια, το Κεφαλόβρυσο της Ευρυτανίας, την Κάσο, τα Ψαρά, τον Γέροντα, το Μανιάκι, τους Μύλους της Αργολίδας, το Μεσολόγγι , τον Ανάλατο, το Ναβαρίνο, και την Πέτρα. Σκεπάζουμε με την γαλανόλευκη τους ήρωες της Επανάστασης αλλά και όσους με αυταπάρνηση «χαλάστηκαν» για την λευτεριά μας. Την εναποθέτουμε με σεβασμό την υπερήφανη και αιματοβαμμένη μας Σημαία στους αναρίθμητους φιλέλληνες που μας στεφάνωσαν με όλες τους τις δυνάμεις.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΜΙΑΣ-ΜΕΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ